Rapport från kvällens spinningpass. 24.1.2012

I dag utförde vi vårterminens tredje tisdaxspinnpass. 
Nu börjar jag skruva upp tempot en aning. Vårens långa skidspår väntar. För vissa kommer snart den efterlängtade vintersemestern/sportlovet med allehanda fysiska aktiviteter. Vissa åker till Lappland på skidsemester och andra till södern och ... ja? Och cyklar ;-)
Oberoende hur och på vilket sätt man lagt upp sina träningsmål så är det viktigt att ändå ha vissa metoder att komma dit, eller åtminstone ha en viss struktur och styrfart på sina träningspass.
I kväll var något av säsongens premiär för den mycket effektiva träningsmetoden TABATA-metoden. 


Mycket kort beskrivet är att det hela går ut på 8X20 sek på max med 8X10 sek vila i mellan, enligt:



Arbeta20 sekunder
Vila 10 sekunder
Arbeta20 sekunder
Vila 10 sekunder
Arbeta20 sekunder
Vila 10 sekunder
Arbeta20 sekunder
Vila 10 sekunder
Arbeta20 sekunder
Vila 10 sekunder
Arbeta20 sekunder
Vila 10 sekunder
Arbeta20 sekunder
Vila 10 sekunder
Arbeta20 sekunder
Vila 10 sekunder

För att jag inte behöver skriva alltför mycket upprepnigar så tar jag mig friheten att saxa ur en mycket belysande artikel i ämnet av Josefin Auer:


Fyra minuter till toppform
Nu kan du inte skylla på tidsbrist längre: fyra minuter är allt som krävs för att nå toppform. Tabataintervaller är utmaningen för dig som vill få maximal träningseffekt på kortast möjliga tid.
I höst är det högintensiv intervallträning som gäller. Den omtalade tabataträningen börjar sakta men säkert etablera sig på gymmen. Förmodligen är det metodens extrema effektivitet som lockar; idag är det få som har tid att spendera flera timmar i sträck på gymmet.
Trots detta har kraven på träningsresultat blivit allt högre. Med tabataträningen skruvas effektiviteten upp.

Här krävs inte mer än fyra minuters hård träning per dag för att nå drömresultat..."
Hon forsätter:
"Med tanke på att ett set inte tar mer än fyra minuter att genomföra, kan du som vill köra flera set under samma träningspass. Vila några minuter mellan varje set för att samla nya krafter. Men kör aldrig fler set än du känner att du klarar av. Fokusera hellre på att verkligen ge max under det eller de set du kör. Om du ändå väljer att köra flera set på rad kan du förslagsvis köra först ett set med ren konditionsträning och sedan välja en mer styrkeinriktad övning till nästa.
Resultaten?
Är det verkligen möjligt att fyra minuters träning ger resultat? För dagens stressade människor låter det kanske för bra för att vara sant. Men om man ser till resultaten av Tabatas forskning är svaret faktiskt ja. De testpersoner som i hans studie körde tabataintervaller hade efter bara sex veckor (med fem pass i veckan) förbättrat sin syreupptagningsförmåga med 14 procent och den anaeroba förmågan med hela 28 procent. De testpersoner som samtidigt fick träna på lägre intensitet under en timme ökade endast sin syreupptagningsförmåga med 10 procent – och deras anaeroba förmåga påverkades inte alls."


Läs hela artikeln på: http://www.kroppsnytt.se/tabatatraning/


Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Nya Questen har anlänt

Låtlista för spinningpass

Gammal, liten, grafikpress till heders igen